Koiran Sosiaalistaminen

Onnellisella koiralla on turvallinen ja luotettava sosiaalinen verkosto.

Pennun kohdalla sosiaalistamiseen kannattaa erityisesti panostaa, jotta koirasta kasvaa mahdollisimman avoin, utelias ja seurallinen aikuinen koira.

On ehdottoman tärkeää, että sosiaalistaminen on laadukasta. Pennulle saattaa olla enemmän haittaa, kuin hyötyä, jos pentutreffit ovat liian jännät, leikki liian rajua ja pentu panikoituu muiden seurasta. Tai, jos pentu viedään liian nopeasti keskelle ihmisjoukkoa, joka metelöi, eikä kunnioita pennun rajoja.

Aikuisenakin koira rakastaa seurata ja osallistua oman ihmisen kanssa arjen puuhiin, mutta yhtä tärkeää on, että koira saa leikkiä lajitoverien kesken.

Turvallinen leikki koirien kesken rentouttaa koiraa, koira saa ilmaista itseään ”puhumalla koiraa” muiden lajitoverien kanssa ja leikin tiimellyksessä koira myös käyttää kehoaan hihnalenkkiä monipuolisemmin.

Hyvä leikki on vaihtelevaa, koirat vuorotellen temmeltävät, rauhoittuvat ja jatkavat taas puuhaa. Tärkeää on, ettei leikki ”mene yli” ja kaikilla osapuolilla on hauskaa.

Koirien sosiaalisissa suhteissa on paikkansa niin villille leikille, kuin yhteiselle levolle ja rentoutumiselle sekä ihmis- että koiraseurassa.


Yleisin tapa hoitaa koirien välisiä sosiaalisia suhteita on antaa koirien tervehtiä lenkillä hihnassa ja toisaalta viedä koiraa koirapuistoon. Molempiin tapoihin liittyy paljon hyvää, mutta myös haasteita koirille.

Jos koirien antaa tervehtiä toisiaan hihnassa tilanne on aina hieman luonnoton koirille. Ne eivät välttämättä pääse täysin puhumaan toisilleen, koska hihna estää liikkeet ja suurimpana, hihna estää poistumisen paikalta. Kannattaakin lukea molempien koirien elekieltä tarkasti, jos päästää koirat kuonokkain hihnassa.

Koirapuistojen ehdottoman hyvä puoli on, että niissä koira saa liikkua vapaasti ilman hihnaa. Puistojen huonompi puoli on, että niihin pääsee kuka vaan, milloin vain. Turvallisessa puistossa koirat ovat terveitä, leikkivät ja rentoutuvat tasapuolisesti ja kaikilla on kivaa ihmisten valvovan silmän alla.

Sosiaalista kanssakäymistä voi nykyään harjoitella koiran kanssa myös lukuisissa kahviloissa. Koiran totuttaminen kahviloihin kannattaa aloittaa nopealla piipahduksella hiljaisessa kuppilassa koiran ehdoilla. Etukäteen kannattaa opettaa koiralle rauhoittumisen taito ja palkita koiraa hyvästä käytöksestä niin kehuilla, kuin herkuilla. Sopivaa kahvilaa valittaessa kannattaa huomioida, että paikka on hiljainen, ruuhkaton ja muutenkin koiramyönteinen.

Jos oma arki on kiireinen, eikä lähipiirissä ole koiralle sopivia kavereita on helppo vaihtoehto tuoda koira päivähoitoon! Me luomme koirallesi puitteet turvalliseen kanssakäymiseen niin muiden koirien, kuin meidän ihmistenkin parissa. Kannustamme koiria monipuoliseen leikkiin, pidämme huolen, että leikki on kivaa, koirat liikkuvat monipuolisesti vapaasti ilman hihnaa, lepohetkiä on tarpeeksi ja kaikki koirat saavat positiivisia kokemuksia ja onnistumisia päivän aikana. Koirasi parhaaksi.

Tutustu päiväkotiin tästä